Answer

Click here to view the answers to the questions about Intel Assurance Statement.

Question 1: Starting on the left hand side under Report Scope and Profile, can you determine if Intel used a reporting guideline to prepare its report?

Answer: the Global Reporting Initiative G3 guidelines.

Question 2: To which level is the report prepared and what does the level mean?

Answer: Intel’s report was prepared to Level A, which means it included more indicators than the B or C level, not that it is necessarily of a higher quality, unless more indicators means more information, indicating a higher quality of report. To determine report level, the company can self-declare the reporting level or have another organization check the reporting level to ensure that the company meets all the requirements of that level. Intel chose to self-declare its reporting level.

Question 3: What is the scope of the report? Are any of Intel’s operations excluded from the report?

Answer: The scope of the report is clearly defined: the report does NOT include performance information for joint ventures unless specified in the report.

Question 4: Did Intel use any specific guidelines for reporting certain indicators?

Answer: Intel also used specific guidelines for reporting certain indicators, such as its Greenhouse Gas (GHG) emissions. Intel is a member of The Climate Leaders Partner companies program under the US Environmental Protections Agency (also referred to as the EPA). Therefore Intel used the guidance provided by the EPA to calculate and report its emissions. The guidance or guidelines provided by the EPA have been adjusted slightly but are based on the World Resources Institute and World Business Council for Sustainable Development Protocol.

Question 5: Now, on the right side under Approach to Report Assurance, can you determine if Intel uses internal controls?

Answer: Intel has the following internal controls:
· Valid information systems for reporting (could imply an internal review or audit)
· Multi-site ISO 14001 environmental management system (EMS). An EMS is a
form of a control system for performance improvement.

Question 6a): Did Intel have any internal audits performed?

Answer: The ISO 14001 EMS also undergoes external independent third party audits. Note that Ireland has a slightly different certified management system called IS 393 Energy Management Standard, due to differences in country requirements.

Question 6b): Did Intel have any external audits performed?

Answer: The accuracy of Intel’s emissions is verified by the Financial Industry Regulatory Authority. This is the same as an external review on this specific indicator.

Note – Intel does NOT provide an external review or assurance for the entire report only for the specific areas mentioned in a and b.

Question 7: Did Intel’s assurance include any third party commentaries?

Answer: Intel engages shareholders to ensure the report contains what stakeholders expect; however, it does Not have a full-fledge stakeholder panel which provides a thorough third party commentary.

For the overall report, Intel worked with a group of MBA students and a professor that followed the AA1000 Materiality assurance standard, which is a guideline for external reviewers to follow. Although the MBA students are not professional assurance providers, they are offering a unique combination of external review as well as third-party commentaries.

Note – Intel uses its stakeholders in a variety of ways to ensure that its report is relevant to its readers.